Często można spotkać się z pytaniem, czy dieta wegetariańska jest odpowiednia dla osób uprawiających sport. Na pewno jest to dieta, w której potrzeba nieco więcej zawzięcia, systematyczności i uwagi, niż w diecie z obecnością mięsa. Jednak nie ma wątpliwości, że sportowcy wegetarianie mogą osiągać równie dobre wyniki jak ci nie stosujący diety wegetariańskej.
Dieta pozbawiona mięsa albo taka, w której całkiem wyłączane są produkty pochodzenia odzwierzęcego zyskuje coraz większe grono fanów. Powody są różne. Czasem jest to poglądy natury ideologicznej, które każą walczyć z cierpieniem zwierząt. Czasem wynika to z braku zaufania do producentów mięs i wędlin. Bywa też, że niektóre osoby źle się czuje po spożyciu mięsa i usunięcie go z diety znacznie poprawiło samopoczucie fizyczne. Biorąc pod uwagę jakość mięsa z jakim mamy do czynienia, nie jest to nic dziwnego.
Dieta wegetariańska
Istnieją różne odmiany wegetarianizmu. Definicja wegetarianizmu mówi o diecie, która jest pozbawiona mięsa, drobiu, skorupiaków, dziczyzny, owoców morza, żelatyny czy tłuszczów zwierzęcych. Inna odmiana zezwala na jedzenie nabiału i jajek, a laktowegetarianie jedzą nabiał, ale rezygnują z jajek. Wegetarian nie należy mylić z weganami, którzy nie jedzą mięsa, nabiału, ani żadnych innych produktów zwierzęcych.

Korzyści płynące z diety wegetariańskiej
Przez wiele lat na wegetarian patrzono z pewnym dystansem. Wydawało się, że nie są oni w stanie sprawić, by ich dieta była dietą pełnowartościową. Tymczasem okazało się, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska zapewnia wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów potrzebnych ludziom w każdym wieku. Mało tego. Wegetarianie zazwyczaj są ludźmi, którzy bardzo świadomie i z dużą troską o jakość pożywienia podchodzą do swojej diety. Dlatego są mniej narażeni na choroby wynikające ze złego odżywiania. Znacznie rzadziej borykają się z otyłością i nadciśnieniem. Przez dużą ilość spożywanego błonnika i niskotłuszczową dietę nie miewają tak często problemów z jelitami i żołądkiem. Rzadko chorują na cukrzycę spowodowaną dietą i nowotwory.
Dieta wegetariańska w sporcie
Dieta wegetariańska okazuje się nie mieć również negatywnego wpływu na wytrzymałość i wydolność. O ile oczywiście jest dobrze zaplanowana. Badania pokazały, że sportowcy stosujący dietę wegetariańską nie wykazują żadnych zauważalnych różnic względem tych jedzących mięso. Wegetarianizm nie daje żadnej przewagi, ale przede wszystkim nie powoduje żadnych strat.
Białko w diecie wegetariańskiej
Jako że najlepszym i najcenniejszym źródłem białek jest mięso, pojawia się pytanie, czy wegetarianie są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na białko. W praktyce rzeczywiście spożywają oni zazwyczaj mniej białka niż osoby jedzące mięso, ale jeśli mają dobrze zbilansowaną dietę, to spokojnie powinny zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na ten produkt. Często nawet je przekraczają. Organizm ma określone zapotrzebowanie na białko i nie jest w stanie odkładać magazynować go więcej. Dlatego wykorzysta określoną jego ilość niezależnie ile będzie w stanie zjeść. Dieta wegetariańska nie powinna stanowić przeszkody nawet w treningu siłowym.

Wegetariańskie źródła białka
Skąd w takim razie najlepiej czerpać białko? Produkty sojowe, takie jak choćby tofu, orzechy, warzywa strączkowe i nasiona, to produkty, których nie może zabraknąć w diecie wegetariańskiej.
Dieta wegetariańska – na co uważać?
Wegetarianie mogą wpadać w pułapkę zbyt niskiej kaloryczności pożywienia po odstawieniu mięsa. Często zdarza się, że osoby przechodzące na wegetarianizm skupiają się na zapewnieniu odpowiedniej podaży białek, ale nie pilnują całkowitej liczby kalorii w diecie. Wtedy pojawia się osłabienie i męczą się przedwcześnie. Jednak dieta wegetariańska sama w sobie nie będzie przyczyną osłabienia. Należy po prostu z odpowiednią uwagą zaplanować odstawienie mięsa i być może zwiększyć ilość węglowodanów w diecie, jeśli bilans kaloryczny będzie ujemny mimo zapewnienia odpowiedniej podaży białka.