Przetwory z bio owoców na zimę

Na pewno każdy z nas pamięta, jak mama lub babcia szykowała przetwory, by nawet zimą, kiedy brakuje świeżych owoców i warzyw, każdy mógł dostać swoją porcję witamin. W dzisiejszych czasach coraz rzadziej decydujemy się na ich wykonywanie, nie znaczy to jednak, że nie możemy ich mieć. Wystarczy je kupić – a jeśli naprawdę chcesz, by przyniosły ci tyle smaku i zdrowia jak te od mamy oraz babci, powinieneś sięgnąć po produkty eko.

Dlaczego warto jeść przetwory w okresie zimowym?

Zima to dla każdego z nas trudny czas. Nawet ci, którzy ją lubią, wiedzą, że w tym czasie znacznie łatwiej o chorobę czy spadek energii, związany z małą dawką słońca. Jednak oba te nieprzyjemne skutki wiążą się także z mniejszą ilością spożywanych warzyw i owoców. Brak świeżych roślin jest w naszym klimacie zupełnie naturalny, nie oznacza to jednak, że jest zdrowy.

Jak zatem wzbogacić swoje menu w tym ciężkim okresie? Można sięgnąć po przygotowane wcześniej lub kupione przetwory. Pomogą one w dostarczaniu witamin i minerałów nawet w czasie największych mrozów. W efekcie wpłyną korzystnie na naszą odporność, wspomogą metabolizm i dodadzą energii. Uchronią nas także przed niebezpiecznymi niedoborami składników odżywczych.

Również dla smaku!

Warto również pamiętać, że oprócz walorów zdrowotnych, przetwory z warzyw i owoców przynoszą nam pozytywne doświadczenia smakowe. Mogą być wspaniałym dodatkiem do kanapek czy obiadu, posłużyć jako lekki deser albo stać się idealną przekąską, gdy brakuje czasu na gotowanie. Ale co najważniejsze, odznaczają się smakiem, który zaspokoi podniebienie największego smakosza. Przypomną także miłe chwile w rodzinnym domu.

Przetwory ekologiczne – najlepsze z możliwych

Jeśli nie masz czasu albo chęci, by samodzielnie zajmować się przygotowywaniem przetworów, możesz spokojnie sięgnąć po gotowe produkty, które również korzystnie wpłyną na twoje zdrowie. Jednak i w tym przypadku warto dokładnie zapoznać się z etykietą, by poznać skład przetworów i dowiedzieć się, czy nie dodano do nich sztucznych dodatków, czy konserwantów.

Naturalne przetwory owocowe, które powstają z roślin hodowanych w warunkach ekologicznych, są w tym przypadku najlepszym wyborem. Ze względu na to, że wobec wszystkich upraw ekologicznych stosowane są wyjątkowo restrykcyjne zasady, owoce z nich pochodzące odznaczają się najwyższą jakością.

Podczas uprawy nie są wprowadzane do nich żadne środki ochrony roślin ani nawozy sztuczne. Gleba czy wody gruntowe podlegają kontroli jakości pod względem czystości. Z kolei na późniejszych etapach owoce muszą być przechowywane i przetwarzane zgodnie z normami, które dokładnie opisują, jakich zabiegów nie można wobec nich stosować. Jest to między innymi wprowadzenie do przetworów konserwantów, barwników i aromatów.

Dzięki takim procedurom naturalne przetwory owocowe są w pełni zdrowe i smakują dokładnie tak jak domowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here