Witaminy i minerały to składniki pożywienia, bez których nie sposób wyobrazić sobie właściwe funkcjonowanie organizmu. Wpływają one na wiele procesów w nim zachodzących i właściwa ich podaż jest niezbędna. Jednak tak jak do wszystkiego, tak do spożywania witamin i minerałów podchodzić należy z rozsądkiem.
Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednią ilość witamin i minerałów, ale kwestia dokładnego zapotrzebowania, to rzecz bardzo indywidualna. Tak jak zapotrzebowanie kaloryczne zależy od wielu czynników, tak zapotrzebowanie na witaminy i minerały będą dla każdego nieco inne.
Witaminy
Ich zastosowanie w naszym organizmie jest niezwykle szerokie. Są niezbędne od pierwszych dni do właściwego rozwoju naszego organizmu. Wspomagają rozwój fizyczny i warunkują nasze samopoczucie. Tworzą enzymy, uczestniczą w produkcji energii i pomagają poprawić wydolność, dzięki czemu trening jest efektywniejszy. Nie pozostają również bez wpływu na układ hormonalny czy odpornościowy. Dzięki odpowiedniej podaży niektórych witamin możemy w znaczny sposób poprawić odporność i uniknąć wielu infekcji. Co istotne, nie potrafimy sami produkować witamin, dlatego jesteśmy zmuszeni dostarczać je wraz z pożywieniem. To pokazuje jak ważne jest właściwe i zbilansowane odżywianie.
Minerały
Odpowiednia dieta jest też istotna z punktu widzenia dostarczenia odpowiedniej ilości minerałów. Jako że nie jesteśmy w stanie wyprodukować ich samodzielnie, musimy zaplanować naszą dietę w taki sposób, by zapewnić ich właściwą ilość. Minerały regulują wiele procesów w organizmie, ale również pełnią funkcję budulcową. Tworzą na przykład strukturę zębów i kości.
Zapotrzebowanie
Jak już wspominaliśmy, niemożliwe jest dokładne ocenienie uniwersalnego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Każdy z nas wykazuje indywidualne potrzeby. Natomiast specjaliści oszacowali przeciętne zapotrzebowanie na witaminy i minerały dla osób o podobnych cechach. Na przeciw konsumentom stara się wyjść Unia Europejska, której regulacje wymuszają dołączanie do witamin i suplementów informacji o zalecanym dziennym spożyciu danych witamin i minerałów (RDA). Jest to jednak dawka dla przeciętnych osób dorosłych, więc należy podchodzić do tego wskaźnika, jak do bardzo ogólnego zalecenia.
Dieta, czy suplementy?
Optymalnym modelem jest takie zaplanowanie diety, aby z niej czerpać odpowiednie ilości witamin i minerałów. Istnieje jednak wiele czynników wpływających na to, że nie jesteśmy w stanie tego zrobić. Często przez pośpiech i brak czasu wybieramy opcje łatwiejsze i mniej bogate w witaminy. Innym powodem może być dieta redukcyjna, czy preferencje żywieniowe. Wegetarianie i weganie często muszą sięgać po suplementy, bo wybierając dietę bez produktów odzwierzęcych utrudniają właściwą podaż mikroelementów. Na ilość witamin i minerałów w pożywieniu wpływa również sposób obróbki takiego jedzenia. Często wydaje nam się, że nasza dieta jest wystarczająco bogata w witaminy, ale nie zdajemy sobie sprawy, że przyrządzając je w ten czy inny sposób znacząco pozbawiamy je wartości. Produkty tracą też swoje wartości na skutek długotrwałego przechowywania. Kupując warzywa czy owoce nie zawsze zdajemy sobie sprawę jak długo i w jakich warunkach było przechowywane, więc trudno też ocenić ile wartości w nich pozostało.
Czynniki powodujące brak witamin
Istnieją pewne sygnały mówiące, że możesz mieć zwiększone zapotrzebowanie na dane witaminy i minerały. Warto wtedy sięgnąć po suplementy ponieważ dieta nie daje nam wystarczająco wartości odżywczych. Na niedobór witamin wpływać może nieregularna dieta lub dieta redukcyjna. Jeśli jesz mniej niż 1500 kcal dziennie, właściwa podaż witamin jest niezwykle trudna. Zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy mają kobiety w ciąży. Problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy B12 mają weganie. Anemia wskazuje na brak, żelaza. Sięgnąć po suplementy powinni również ludzie z alergiami i nietolerancjami, palacze i osoby spożywające duże ilości alkoholu, a także chorzy i rekonwalescenci.